Lanterner for DiY vikinger

Oppdatert: 27. jan. 2020

Stemningsfulle lanterner som brukes i gamle tømmerkoier dypt inne i mosegrodde skoger. I vikingtelt. På middelalderfestivaler. I ly fra regn og torden inne i mørke huler, og akterut på en gammel pram som glir over et stille vann under en glitrende stjernehimmel.

Under følger en beskrivelse av tilvirkningsprosessen.

Stemningsfulle lanterner, håndlaget av tre og råhud. Trematerialene er hentet fra lokal skog, og flambert og svidd på bål for å gi en rustikk og autentisk stil.
Lanterner

Trepinnene er hentet fra en lokal skog, og spikket til ganske like og jevne størrelser. Barken spikkes av med kniv og restene flamberes vekk.


Pinnene er ca 1mm tykkere enn hullene, for å få dem til å sitte ordentlig fast. Det er lett å måle med et skyvelære, og justere med sandpapir. Det er viktig å gjøre dette før flamberingen, så ikke det lyse treverket kommer frem. Alle pinnene prøves i alle hullene, for når dette settes sammen, med lim, går det ganske kjapt, og da er det for sent å finne ut hvilken pinne som passer best i hvilket hull. Så, alle pinnene må ha den samme diameteren på endene, dvs. ca en cm fra enden og inn. Resten av pinnene kan med fordel være ujevne. De må også være like lange, ellers blir hele lanternen skjev og vinglete.


Under og overplatene som pinnene skal festes i er boret opp med samme avstand på hullene. Jeg lagde en mal med papir og passer, som er lett å legge oppå ringene og markere med en syl, der det skal bores. Jeg valgte å ikke bore tvers gjennom, for å slippe å se hullene.

Platene skjæres ut med stikksag fra feks gamle hylleplater. Dette er en ganske støvete jobb, og det anbefales å tegne tydelig opp hvor du skal sage. Diameteren på over og underplatene er lik. Hullet i midten bør være stort nok til at et led-lys kan plasseres nedi. Vær forsiktig så ikke ringen knekker, bruk en god nok bredde her. Prøv deg frem med platen du skjærer i, hvor mye den tåler. Tilslutt kan treringene og underplatene pusses med grovt sandpapir for å få vekk de jevne kantene etter saga.


Alt treverket er tilslutt flambert og svidd enkeltvis både med propanflamme og på bål for å gi en rustikk og autentisk stil.

Flambering


Limeprosessen

Nå er det bare å fylle litt trelim i alle hullene og banke ned pinnene. Ringen på toppen sitter vannrett, hvis alle pinnene er like lange og tykke, så de kommer like langt ned i hullene hele veien rundt, og både oppe og nede. En metallhammer kan lage merker, isåfall kan det være greit å legge en papp-bit på treverket.Bløtlegging

Det fine dempede lyset fra lanternen kommer best frem gjennom ubleket hud. Her har jeg brukt de største tyggebeinene til hund. Når den har ligget i vann en god stund, kan det pelles fra hverandre. Noen av stykkene er store nok til å brukes. Lag en mal på et stykke papir. Mål høyden på selve lanternen, ikke pinnene. Huden krymper når den tørker. Og omkretsen på det tykkeste av lanternen. Tyggebenene kommer i en viss størrelse, og for å slippe masse unødvendig sying, kan det lønne seg å lage lanternen i den samme høyden.

Når all huden er bløt, finn de beste stykkene, tørk av vannet - de blir sleipe å jobbe med - og klipp til med en kraftig og skarp saks etter størrelsen på malen.


Syingen

Hullene til nåla kan bankes ut på forhånd med en spiker eller lignende. Det kan være en utfordring siden huden er sleip å jobbe med, og hullene må være rett ovenfor hverandre.

Jeg brukte skinn-nåler, som er ganske butte i enden, og voksa lintråd. Den er solid og laget av naturmaterialer som passer inn i stilen. Fest tråden godt i hver ende. All ujevn og overflødig hud kan klippes bort. Så er det bare å tre hud-pølsa ned på lanternen og la den stå å tørke. Dette tar mange timer. Huden må justeres underveis, så den ikke setter seg fast i toppen. Når den først har tørket er den ikke til å rikke. Med denne metoden vil den henge ujevnt rundt selve lanternen i bredden, men vil passe i høyden. Jeg foretrekker dette for å få en mer autentisk, håndlaget stil.

Til slutt er det bare å klippe til noen lange skinnremser, og spikre fast på hver side med små, sorte stifter. Det anbefales å bruke ledlys i lanternene, da de kan overopphetes med levende lys.


14,5 x 11 cm, med åpning på 8 cm i diameter.

19 x 11, med åpning på 7 cm i diameter.

84 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle