Sidebord DiY

Oppdatert: 27. jan. 2020


Dette prosjektet beskriver hvordan man kan lage sofabord i geometrisk form.Et bordunderstell består av 12 deler.

Det går ann å bruke lekter, kappe dem opp i butikken, og renskjære dem med en sag hjemme. (Hvis ikke man har henger eller varebil).


Jeg valgte lekter på 36 x 48 cm fra Byggmax, de er ganske billige når man bare skal lage et bord, og ikke legge et helt hustak.


Det viktigste med lengdene er at det er fire, fire og fire som er i lik lengde. (Beinhøyen, lengden og bredden) De kan justeres som man ønsker.


Jeg valgte 28 cm i bredde, siden det er summen av de tre plankene jeg lager bordplate av.

48 cm i lengde, og 46 cm i høyde, slik at bordet blir litt lavere enn det er langt, og får en rektangulær form som matcher listene.


Dobbeltsjekk at lengdene er like.


Kjøp et lite spann med billig svartmaling, eller bruk rester du har stående.

Bruk en plastpose rundt malebrettet så slipper du å vaske det senere, da er det bare å dra av posen.


Det er lett å bruke en rull for å få en jevn overflate, og det går kjappere enn å bruke pensel. Pass på å male litt ned på sidene så det ikke renner. Jeg malte en og en side og lot det tørke mellom hver gang for å unngå at de setter seg fast i underlaget, og får merker.Pass på at skruene er såpass lange at de fester delene godt sammen. Jeg brukte 5mm tykke 70mm lange treskruer fra Jula.Pass på å ta vare på bitsen.


Tips for effektivisering er å lage en mal: Skru en skrue nesten gjennom, legg den oppå og lag merker i alle endene som skal skrues sammen. Da slipper du å bomme på midten, med fare for at skruen kommer ut på feil sted og ødelegger treverket.


Pass på at skruene ikke kræsjer i hverandre.


Over og underdelen på det miste bordet ferdig skrudd sammen.


Så er det bare å nyte en finværsdag når man kan :) og skru sammen understellet.


Den flamberte bordplaten:


Her er rent, ubehandla, treverk med kvistmerker det beste å bruke i forbindelse med flambering, siden kvaa kommer frem som et naturlig mønster.

Mål opp tre lengder, sag til med en sirkelsag eller lignende. Fordelen med en fastmontert sirkelsag er at den sager jevnt og i 90 graders vinkel.


Her er grunnen til at jeg valgte å bygge bordet 28 cm bredt, det er summen av tre planker.

Tykkelsen er 4,5 cm. Dette er til det største bordet.


Og det minste bordet.


Flambering:


Finn frem en håndholdt flammebrenner. Ha alt klart og finn et ikkebrennbart underlag.


Hold flammen ca 10 cm unna treverket, utenfor den ene kanten, og før den i jevn fart bortover mot enden. Slik får du det jevnt. Det skal bare noen sekunder til så har du en stor sort flekk, eller vinden som blåser så blir det ujavnt. Jobb sakte og i flere omganger på hver planke, la de ligge nær hverandre så er det lett å se om de har fått like mye flambering. Brenn litt ekstra i endene og ned på kantene for å skjule alt ubehandla treverk.


Kvae og kvistmerkes kommer tydligere frem hvis de blir flambert ekstra. Og det hele lukter veldig godt av skog og bål!


Tørk vekk sot med en fuktig klut.


Montering av bordplate:Fortsett med 7 cm lange treskruer. Fest den midterste planka med to skruer og bruk to på langsidene, så sitter alle godt fast. Mal over skruene og evnt merker som har oppstått underveis, snu bordet riktig vei og nyt synet.

Lite bord.


Stort bord.
154 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle