Skjulte indre rom

Av Helene Berven Johnsen


Det finnes et bortgjemt herskapshus med skjulte rom, irrganger og halve etasjer. Det har vokst gjennom tidene. Huset ligger for seg selv innerst på en svingete grusvei, blant blåbærlyng og grantrær.


Grusen knaser når du går mot huset. Solen farger kveldshimmelen glødende oransje. Kledningen på huset er brunfarget, som skinnet på en gammel lommebok. Nordveggen har et vifteformet mønster etter trærne som skraper når vinden herjer. Huset stirrer tomt på deg. Du stopper, stirrer tilbake og vet at du vil inn. Et kort øyeblikk kjennes det ut som husets hjerte banker i takt med ditt. Som det er liv bak den stille fasaden. Røde fløyelsgardiner skjuler hemmelighetene innenfor.


Trappen er mørk av elde og grønske. Du går de to trinnene opp til døren. Den er mørkebrun med sorte lister og et håndtak i upolert messing. Døren ser skeptisk ut, som om den ikke forventer at du virkelig vil inn. Den vil ikke åpne seg uansett hvor hardt du prøver. Du går ned trappen og ser deg rundt. På hjørnet leder et rør ned fra takrenna. Du klatrer opp på taket.

Huset er stille og skifertaket kaldt. Lange rør som minner om gamle fabrikkpiper stikker opp midt på taket. De kjennes varme ut, som om huset ikke helt klarer å skjule at det lever. Når det blir trygg på deg hører du en lyd nede fra bakken. Du klatrer lett ned takrennen, og kikker mot døren. Den har åpnet seg på gløtt.


Du går bort og myser inn. Skyggen din strekker seg over brede gulvplanker med store tepper. Det glimter i lysestaker langs veggene. Du går inn i hallen. Et lysskinn lar deg se fargene. Lysestakene i bronse har hvite stearinlys. Teppene er vevd i rødt og gull. Veggene er dekorert med panel, plater og lister. Malerier av fjell, skog og tjern vekker en følelse av indre ro.


Lyset skinner på deg som om huset vil lede deg innover. Du nærmer deg den smale døren det kommer fra. Du trår over den nedslitte dørterskelen og merker at gulvet er lavere enn i hallen. Du rekker ikke se deg om før lyset dempes. Det gløder fra en dørsprekk i den andre enden av rommet. Idet du går dit, smelter lyset ned under gulvplankene. Huset begynner å riste og skrangle. Det kjennes ut som det svever.


Du åpner døren og ser en balkong. Mellom hvite skydotter får du et glimt av stjerneklar himmel. Bakken og skogen er borte, og under deg ser du bare skyer. Et svakt drag i luften gir deg en følelse av å være høyt oppe. En gammeldags teleskopkikkert er festet til rekkverket på balkongen. Du går bort til den, men ser bare skyene på nærmere hold. De glitrer som nysnø og diamanter. Døren bak deg er fortsatt åpen. Du snur og går tilbake.


Lyden av vind stilner når døren lukker seg. Det er mørkt og du myser for å se. Du er ikke klar for å forlate huset og er bestemt på å lete til det viser hva det skjuler. Du skimter omrisset av en bokreol. Noe der avgir et svakt lys og du ser nærmere etter. Det er en glasskule med snø som virvler rundt et eiketre i miniatyr. En rev kikker på deg fra baksiden av treet. Når du snur på kulen ser du ikke mer til den, og setter kulen tilbake i hyllen.


Hånden din rører borti noe. Det er en eksotisk dolk. Blå edelstener med en indre glød dekorerer skaftet. En sølvslire ligger ved siden av. Når du setter dolken i den bader steinene rommet i blått lys. Du kan skimte takbjelkene høyt over deg. En sprukken kano ligger lagret over dem. Den ser ut til å være hogd fra et stort stykke tre.


Veggene i rommet er dekorert med lister og paneler. Du beveger deg bort til et som sitter skjevt. Når du rører ved det, åpner det seg. Du ser en smal irrgang og klatrer inn. Den leder rett innover, så skrått mot høyre, før den plutselig ender i en åpning. Du åler deg ut og ned på gulvet som bølger og skvulper. Du står på en flåte, prøver å holde balansen og tar tak i greiner over hodet ditt. Flåten slutter å gynge og blir ett med gulvet.


Når du tar et steg fremover merker du at vannet er borte. Over deg er det ingen greiner, men tykt med fløyel, silke og lin lagret under taket. Rommet er ikke større enn at du kan ta to skritt i begge retninger. I det ene hjørnet kjenner du et varmt drag og kikker opp blant stoffene. Du strekker deg og finner en luke. Når du dytter, sklir den lett til side. Du setter foten på en vegglist og heiser deg opp.


Du står inne på et gammelt loft. Gyllent lys strimer inn mellom takplankene. Etterhvert ser du at veggene skimrer i gull. Fargen skifter til rødt, oransje, gult, blått og fiolett og ender med opp med å glitre i sølv. Gulvet er en stor, hvit pute. Du er trygg og kan ligge å hvile i fred. Kroppen slapper av. Armene hviler tungt mot det myke underlaget. Hodet og tankene slapper av. Det er bare deg og gulvputen som eksisterer. Alt er fredelig og stille. Du slapper av så lenge du vil.


Du merker at du har sovet, og åpner øynene. Borte i et hjørne er en gulvluke. Du åpner den og hopper ned. En peis bader rommet du har oppdaget i en varm glød. På hver side av vinduene henger lange, røde fløyelsgardiner. Det er som de smelter ned på gulvet. Du skimter den stjerneklare himmelen utenfor.


Rommet er fullt av skatter fra hele verden: lange strutsefjær stikker opp av en leirkrukke. Den er dekorert med tegninger av menn med skjegg, spyd og løpende okser. Padleårer hogd ut av et mørkt treslag hviler i et hjørne. En gullfiskbolle inneholder et vakkert muslingskjell. En globus står på gulvet. Når du snurrer på den hører du lyder av mennesker som skravler i munnen på hverandre, bølger som slår inn over fjellsider, uvær som tordner, fugler som kvitrer og tåkelurer i det fjerne. Lydene stilner når globusen slutter å spinne. Over peisen henger en tropehjelm og en jungelsabel. En rød gobeleng med påsydde edelstener i mange farger dekker en hel vegg.


Duften av krydder og grønnsaker siger inn i rommet. Du går inn en dør og ser et eldgammelt kjøkken. Veggene er i hvitkalket mur. I et smijernstativ henger en jerngryte over en glødende grue. Fra takbjelkene henger slaktede fasaner, kaniner og gjess blant kvaster med tørkede urter. Fletta kurver med egg, løk og epler står på et steinbord inntil veggen. Det lukter himmelsk fra gryta som putrer over grua. Du tar en tresleiv og smaker på innholdet. Eksotisk krydder fyller kroppen med behagelig varme og frisk energi.


En plankedør med et frynsete tauhåndtak leder ut. Du oppdager en eplehage badet i månelys. Eplene ser ut som de er dyppet i sølv. Når du plukker ett, fordufter det. På trestammene ser du vann som beveger seg nedover. Vannet drypper av fingrene når du rører ved det. Det smaker friskt med et hint av eple.


Rundt hagen er en steinmur som rekker deg langt over hodet. Du vandrer blant trærne og puster inn den kjølige luften. Bakken er dekket av duggvått gress.


Du får øye på en nedtråkket sti. Du følger den bort til muren og ser at den leder innover en smal nisje. Den er akkurat bred nok til at du kan gå inn. Etter noen svinger ender den mot en plankedør holdt sammen av rustne spiker. Det ser ut til å være en murvegg på baksiden. Når du åpner døren ser du at det stemmer. Den leder ingen vei. Du lukker den og ser at det har dukket opp en åpning i veggen ved siden av deg. Du klemmer deg gjennom, inn i et lyst, hvitt rom.


Blendende lys gjør det vanskelig å se. Du lukker øynene og hører lav musikk. Den rører deg dypt inn i hjertet. Det er som om den kommer fra et sted langt tilbake i tid. Før alt liv på jorden eksisterte, da alt var sammensmeltet energi. Før den delte seg opp og ble til forskjellige livsformer. Musikken vekker en følelse av glede som gjør kroppen lett og ledig. Tonene følger bevegelsene dine. Du er en komponist med uante muligheter. Du kan danse musikken slik du vil ha den. Du danser gjennom alle cellene i kroppen og gir dem frisk energi.


Når du åpner øynene står du utenfor huset. Trappen er skinnende ren. Dørhåndtaket er blankpolert og huset har fått en frisk glød. Det er ditt hus. Du er en oppdagelsesreisende og kan alltid komme hjem til deg selv.

22 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Det røde isgulvet

Av Helene Berven Johnsen Høykjerra humper og knirker fremover på landeveien. Furutrærne følger søvnig med. Du sitter på et høylass og lar blikket vandre over de skogkledde liene. Ei fjellseter er såvi