Slik lager du en moderne lampe i tre, fra en gammel trekloss.

Oppdatert: 27. jan. 2020


Det jeg brukte for å lage denne var en trekloss, håndholdt flammebrenner med propangass, sag, sandpapir, lampeledning, lyspære, bor, fres, og fil.


Jeg fant resteavkapp av en gamel trebjelke, med naturlig slitasje. Denne kappet jeg opp i korte biter, som er lette å jobbe med. Den jeg endte opp med å bruke til lampen er til høyre på bildet. Den er ca 17 cm lang, og ca 8 cm bred. Treverket er tungt og solid, så den står stødig på et bord.

Resten av bitene ble til andre ting, som dukker opp i egne blogginnlegg!


Treklossene pusset jeg med et mellomgrovt sandpapir for å myke opp kantene og gi dem en naturlig, slitt look.

For å bevare treverket og skape en naturlig farge, er en flammebrenner god å ha. Flambering av treverkets overflate er en gammeldags måte å impregnere treverk, men jeg bruker den bare får å skape en natulig rustikk stil på treverket. Dette bildet er av en av de andre klossene som fikk bein, som en slags minibenk. Prosessen med å flambere er en utmerket jobb å gjøre utendørs, på grus. Så det er praktsik å sammle flest mulig ting å flambere samtidig.


Hold flammen ca 10 cm unna treverket og beveg den i en jevn fart frem og tilbake så det ikke tar fyr noen steder, eller blir områder med mørke flekker. Hvis ikke man ønsker det. Jeg gikk over trebitene til slutt og flamberte alle endene, og sjekket at jeg hadde fått med alle sidene. Det er kjedelig å oppdage senere at en av sidene er uteglemt... Tilslutt gikk jeg over og flamberte ekstra noen steder der det virket naturlig. Hvis det blir for jevnt ser det nesten ut som det har blitt brunbeisa, så pass på. Hjørner og kvistmerker er greit å flambere ekstra. Kvaen som vises kan gi flotte mønstre og effekter i treverket.



For å bli kvitt sot, skrubbet jeg med varmt vann, og lot dem stå å tørke over natta.


(Bilde fra Clasohlson.com)


Her brukte jeg lampeholder med tekstilledning fra Clas Ohlson. Den sorte sokkelen ble for lang og ragende på toppen av treklossen, og var lett å skru av.



Neste steg var å finne et stort bor for å kunne skjule lampeholderen inne i treklossen.

Mål omkretsen på sokkelen til lyspærefeste med en skyvelære og finn et bor som er en mm større.

(Hvis du ikke har et stort nok bor, kan gjengene på sokkelen slipes ned, så forsvinner et par millimeter der. Hullet kan også freses opp med en håndholdt drill helt til slutt, med en fresbit som festes lengst mulig ut, siden sokkelen må sitte dypt. Dette kan være en tålmodighetsprøve. Sett drillen på høy hastighet og fres jevnt og forsiktig, siden den lett hugger tak i treverket. Hold den vekk fra det øverste delen av hullet, og bruk heller en håndfil der, for å unngå flising og hakk. Prøv stadig om sokkelen passer i hullet, og gi deg når passningen er perfekt, og ikke for stor slik at den blir slarkete.)


Neste steg er å bruke et langt bor med minst samme diameter som lampeledningen. Fest klossen på skrå i ei skrustikke, med papir på hver side av klossen for å unngå merker. Bor diagonalt ned og ut, så ledningen kommer ut på skrå litt opp på treklossen. Hvis man ikke har et 20 cm langt bor, er et alternativ å bore utenfra og på skrå inn til det store hullet.


Koble fra selve lyspæreholderen fra kabelen, tre den opp fra bunnen og skru den på igjen.

Her er det vekselstørm det går i så ledningene kan festes uten å tenke på polariteten i svigningene. Lett! Når man først har plukket det fra hverandre... I denne lampeholderen var ting klipset sammen, og det var en lirkete tålmodighetsprøve å ikke kunne skru ting fra hverandre med en skrutrekker.

Når ledningen og delen over er koblet sammen, dytt den ned i hullet så kun de øverste gjengene syns, og fest toppringen.

Skru inn en kul lyspære. Plugg inn stikkontakten og slå på lyset!










245 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle