Tunellen mellom to verdener

Av Helene Berven Johnsen


(Foto: AlainAudet, Pixabay)


Du står i skogkanten og ser utover et stille vann. Solen er på vei ned og skaper en trolsk stemning. Midt ute på vannet skimter du et lys. Når øynene vender seg til mørket, ser du en lanterne i stavnen på en pram. Et langt, tynt tau fortøyer den til ei furu. Du går bort og løfter tauet. Det er lett som spindelvev. Prammen glir mot deg og legger seg inntil land. Den er bygd av solide bord og ligner et vikingskip i miniatyr. Innsiden er dekorert med bølgende mønstre som vever seg inn i hverandre.


Du setter en fot oppi prammen. Den er stødig og bærer vekten din helt perfekt som om den er bygd for deg. Midt på tofta ligger et langragga saueskinn. Idet du setter deg forsvinner fortøyningen. Prammen glir ut fra land. Den vet hvor du trenger å være. Trygt og stødig flyter den mot en ås. Når den nærmer seg ser du en grotteåpning. Prammen fortsetter inn, flytende på en rolig strøm.


Grotten åpenbarer seg som en katedral. Ruvende stalaktitter fyller hvelvingen over deg. Blågrønt skimmer fra vannet reflekteres i taket. Små drypp avslører at grotten fortsetter innover. Etterhvert som du reiser dypere smalner den og taket blir lavere. Luften kjennes lun og behagelig. Lanternens varme lys leder deg. Kroppen slapper av i tunellen mellom to verdener.


Etter en stund ser du dagslys lenger fremme. Tunellen ender i et lite rom. Prammen stopper midt i. Vannet er dypt og mørkt. Det kjennes ut som fløyelsmyk damp. En strime lys treffer deg fra en liten åpning høyt oppe. Det finnes ingen trapper, tau eller andre måter å ta seg opp.

Vannet begynner å stige. Prammen løftes sakte og rolig. Dagslyset blir sterkere. Det henger grønt gress over kanten. Du stiger opp av åpningen.


Du står dypt inne i en gressjungel. Den strekker seg høyt over deg. Alt er et frodig, grønt virvar. Vegetasjonen klatrer og snor seg i en lekende dans. Grotten, åpningen, vannet og prammen er borte.


Lyden av en rislende bekk høres like ved. Du snur deg og ser krystallklart vann. Når du drikker av det fylles hele kroppen med ren energi. Det føles vakrere og sterkere enn du noen gang kunne forestille deg. Kroppen fylles av en mektig følelse av varme og kjærlighet. Du hører en glad latter, og oppdager at den kommer fra deg selv. Det er den beste følelsen du noen gang har kjent. Bedre enn å bestå eksamen. Bedre enn å bestå en hvilken som helst utfordring. Bedre enn å komme hjem etter å ha strevet lenge. Følelsen er ren energi. Du er en del av alt det levende i den grønne oasen.

Plantene deler energien med deg, og du med dem. Sammen oppstår en ren og helbredende kraft som fyller hver celle i kroppen. Du lukker øyene og kjenner at du svever over bakken. Kroppen er full av styrke, samtidig slapper du av mer enn noen gang. Pusten er rolig som i den dypeste søvn. Du trenger ikke å gjøre noe. Bare sveve.


Etterhvert skimter du en klar, blå himmel langt over det grønne. Du daler og setter deg på bakken. Solen glimter mellom stråene over deg. Et vindpust tar med seg frøene fra en gigantisk løvetann. Du ser dem sveve høyt oppe. Når du sakte reiser deg blir gresset lavere. Når du har reist deg helt opp rekker det bare til anklene. Frøene forsetter å blåse i vinden. De flyr små og lette over det lave gresset og kiler mot leggene. Du står i en skogkant. Foran deg ligger et vann og glitrer i sollyset. Prammen ligger inntil land og venter. Den er din og du kan reise når du vil.


33 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Skjulte indre rom

Av Helene Berven Johnsen Det finnes et bortgjemt herskapshus med skjulte rom, irrganger og halve etasjer. Det har vokst gjennom tidene. Huset ligger for seg selv innerst på en svingete grusvei, blant

Det røde isgulvet

Av Helene Berven Johnsen Høykjerra humper og knirker fremover på landeveien. Furutrærne følger søvnig med. Du sitter på et høylass og lar blikket vandre over de skogkledde liene. Ei fjellseter er såvi